Sikre aksjer eller usikre kort

aksjer

Jeg prøver å lære mer og mer om aksjer hver dag. Da jeg begynte å kjøpe og selge aksjer, visste jeg ingenting om begrepp som risiko, avkastning og utbytte. Det betydde at jeg ikke forstod hvorfor en aksje gikk ned eller opp i pris. Det var som et lotteri. Noen tenker kanskje at aksjer er et lotteri, men jo mer du vet om aksjer, jo flere sjanser har du å tjene penger.

Det første jeg lærte var å rangere aksjene i det jeg kaller “sikre aksjer” og “usikre kort”. Det handler om risiko. Det er aksjer som er ekstremt stabile. Det spiller ingen rolle om en finanskrise eller den tredje verdenskrig bryter ut. Disse aksjene er stabile når vinden blåser hardt. Noen bransjer er mer stabile enn andre. Mat, husholdnings artikler og energi er slike næringer. Imidlertid må man også undersøke hver aksje litt nærmere. Bare fordi et selskap er i energibransjen betyr det ikke at aksjen er stabil.

Blant de usikre kortene plasserer jeg aksjer med høy risiko. Hva det betyr er at aksjene kan multipliseres i pris, men at risikoen for konkurs også er stor. Aksjer i nye teknologier samt små bedrifter uten lang historie kan betraktes som usikre kort. Spennende, men usikre.

Det blir ofte sagt at man må velge mellom å spise godt, eller sove godt når det gjelder aksjer. I min portefølje er mest sikre aksjer. Jeg hører derfor hjemme bland de investorer som foretrekker å sove godt!

Comments are closed.